25 Ocak 2012 Çarşamba

Bedirhan Ailesiyle Münasebettar İki Meşhur İsim/ M.Latif Salihoğlu

Bedirhan Ailesiyle Münasebettar İki Meşhur İsim/ M.Latif Salihoğlu

Yeni Asya 30 Mart 1998

Değerli araştırmacı-yazar Mahmut Çetin'in "Boğaz'daki Aşiret" adlı kitabından öğrendiğimiz kadarıyla Ayşe Şasa Hanımefendi de Bedirhanların torunudur. Senarist Bülent Oran'ın eşi olan Ayşe Şasa, sonradan örtünüp hidayete eren meşhurlardan biri olarak tanınıyor.

13 Ocak 2012 Cuma

KART KURT SESLERİ

Kart Kurt Sesleri
303 sayfa, 1. hamur
Kart Kurt Sesleri, Kürt kelimesinin doğuşu hakkındaki bir etimolojik veriye dayanıyor. Siyasi Kürtçülüğün espri konusu yaptığı bu olguyu, biz tersinden yorumlayarak, farklı bir bakış ile tekrar öne çıkarmış oluyoruz. Bizim bu kitaptaki amacımız Kürt kelimesinin etimolojisini incelemek değil, farklılık içinde birliğin, birlikte yaşamanın, kardeşliğin poetikasını oluşturmaktır.

Kart Kurt Sesleri kitabının omurgasını, Bedirhan ailesi meydana getiriyor. Kürtler içinde ayrılıkçı temayüller, bu aile vasıtasıyla üretilmiştir. Günümüzde Siyasi Kürtçüler, Bedirhan Bey'in hayatını yazarken, adeta bir 'Kürt Padişahı'ndan bahsederler. Ancak yapılan son araştırmalar( ), Bedirhan Bey'in padişahlık gibi bir sıfatla abartılmaması gerektiğini ve sadece bölgedeki beylerden bir bey olduğunu ortaya koymaktadır. Osmanlı tarih belgeleri üzerinde çalışmalar arttıkça Siyasi Kürtçülerin platonik Bedirhan Bey aşkı, kendiliğinden zeminini bulacaktır.

MAHMUT ÇETİN

yazar


www.biyografi.net editörü



1 Ocak 1963 tarihinde Ankara’da doğdu. Reşat Bey İlkokulu, Sokullu Mehmet Paşa Ortaokulu, Atatürk Lisesi ve Adapazarı Akyazı Lisesi'nde okudu. Erzurum A.Ü. Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1986). Mezuniyet tezi Yahya Kemal’in Eski Şiirin Rüzgarıyla adlı eserinin indeks-sözlük’ü. TRT Yardımcı Prodüktörlük Kursu’na katıldı. Tuzla Piyade Okulu'nu bitirdi. Aydın'ın Söke ilçesinde yedeksubay olarak askerlik yaptı.

1989 yılında İstanbul’a geldi. Çeşitli gazete, dergi ve televizyon kuruluşlarında çalıştı. TGRT'de Portreler ve TV5'te Kitabiyat programlarını yaptı.

1996 yılında Edille Yayınları'nı kurdu. 2000 yılında www.biyografi.net internet sitesinin yayınını başlattı. Aynı yıl, yayınevi ismini Biyografi Net olarak değiştirdi. Yazdığı kitaplar içinde Boğaz'daki Aşiret kitabı öne çıktı. Boğaz'daki Aşiret, sosyolojik bir terim haline geldi.

Nilüfer Edebiyat, Yeni Hafta, Kültür Dünyası, Tarih ve Düşünce, Okumuş Adam, Platform, Yarın, Türk Yurdu ve Biyografi Analiz dergilerinde yazdı. 1995 yılında Beyan ve 2003 yılında Biyografi Analiz dergilerini çıkardı.

Uluslararası Eminönü Sempozyumu, Uluslararası Göç Sempozyumu ve 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nda danışmanlık yaptı. Şehir kültürü üstüne araştırmalar yaptı. Eminönü Sözlüğü kitabını yazdı. Bu çalışmanın genişletilmiş hali olan Dersaadet / Tarihi Yarımada kitabı üzerinde çalışıyor.

www.biyografi.net ve www.biyografianaliz.net internet siteleriyle biyografi merkezli bir yayıncılık yapıyor. Kitap ve internet yayıncılığını sürdürüyor. Halen Biyografi Net yayınevinin editörlüğünü yapıyor. Gülay Kezban Çetin ile evli. Mustafa Çağrı Çetin ve Fatmagül Selcen Çetin'in babası.

ESERLERİ:
İslam Sanatı’nın Yeniden Teşekkülü, Aydın Yabancılaşması, Hünkar Hacı Bektaş Veli (roman), Bebek ile Mücahit (destan-şiir), Boğaz’daki Aşiret, Hırka (roman), Radyo İçin Üç Oyun, Perinçek ve Aydınlık Hareketi, X İlişkiler, Kart Kurt Sesleri, Teyze ile Prenses, Çalıntı Polemikleri, Genetik İhanet, Çinli Hoca'nın Torunu Ecevit, Eminönü Sözlüğü, Biyografi Kitabı.

KART KURT SESLERİ

HAKKINDA YAZILANLAR

Afet Ilgaz'dan 'Kart Kurt Sesleri' yorumu




Mahmut Çetin’i “Boğazdaki Aşiret” kitabından tanır veya hatırlarsınız. Türk yakın tarihine bu kitapla ilk ışığı tutan kitaptır o. Ecevit’in akrabalık yoluyla Osmanlı sarayına olan bağlantısını da “Çinli Hocanın Torunu Ecevit” ve “Teyze ile Prenses” kitaplarında anlatmıştı. Son kitabı, sanırım bu bahsedeceğim kitap: Kart Kurt Sesleri. Sonra bir kitap yayınladı mı bilmiyorum, benim elime geçmedi. Kitabının amacını şöyle açıklamış:
“...Bu kitaptaki amacımız... farklılık içinde birliğin, birlikte yaşamanın, kardeşliğin poetikasını oluşturmaktır.”

Bu kitapla Mahmut Çetin, Bedirhan ailesini inceliyor. “Kürtler içindeki ayrılıkçı temayüller bu aile vasıtasıyla üretilmiştir.”

“... Bedirhan Bey ve çocukları, siyasi Kürtçülük faaliyetlerine karışmış olmasına rağmen aile fertlerinin bir çoğu sonraki yıllarda milletimize hizmet etmiştir. Bu aileyi ve akrabalarını yazarken karşımıza çıkan şey, sıradan bir Türkiye manzarasıdır.”

“Bedirhan ailesi renkli ve ünlü insanlardan oluşur. Aile içinde ideolojik ve siyasi farklılıklar görürüz. Kürtçü ile Türkçü, Atatürkçü, dindar, birlik yanlısı, bölücü aynı aile içinde, aynı tarih diliminde yaşamıştır. Abdülhamit Han’ın kitabın girişine konulan bir cümlesi:
“Kürtler ve Bedirhan Paşazadeler bizim Müslüman kardeşlerimizdir. Ayrımız gayrımız yoktur.
“Musa Anter’in hâtıralarından bir
bölüm:”
“Bu Kürt büyüklerinin hiç biri kendini Kürt kabul etmez. Kimi Muhammedin soyundan seyittir, kimi Abbasidir, kimi Halid bin Veliddir. Başkaları da vardır ama Araplarda kendine yer bulamayan bazı Diyarbekir beyleri kendilerinin Akkoyunlu Uzun Hasan’ın soyundan geldiklerini iftiharla söylerler.”

Halide Edip, Cenap Şahabettin, Teşkilat-ı Mahsusa reisi Sencer Kuşçubaşı’nın bu aileyle olan şaşırtıcı ilişkilerini, hatta Nazım Hikmet’in süt kardeşliği yoluyla yakınlığını da Mahmut Çetin yazmış. “Kitabından” öğrendim.

Musa Anter de bu yüzden mi öldürüldü dersiniz? İnsan bugün kürsülerdeki ve sokaklardaki ürkütücü nefreti gördükçe Bedirhanların renkliliğini arıyor.