13 Ocak 2012 Cuma

KART KURT SESLERİ

HAKKINDA YAZILANLAR

Afet Ilgaz'dan 'Kart Kurt Sesleri' yorumu




Mahmut Çetin’i “Boğazdaki Aşiret” kitabından tanır veya hatırlarsınız. Türk yakın tarihine bu kitapla ilk ışığı tutan kitaptır o. Ecevit’in akrabalık yoluyla Osmanlı sarayına olan bağlantısını da “Çinli Hocanın Torunu Ecevit” ve “Teyze ile Prenses” kitaplarında anlatmıştı. Son kitabı, sanırım bu bahsedeceğim kitap: Kart Kurt Sesleri. Sonra bir kitap yayınladı mı bilmiyorum, benim elime geçmedi. Kitabının amacını şöyle açıklamış:
“...Bu kitaptaki amacımız... farklılık içinde birliğin, birlikte yaşamanın, kardeşliğin poetikasını oluşturmaktır.”

Bu kitapla Mahmut Çetin, Bedirhan ailesini inceliyor. “Kürtler içindeki ayrılıkçı temayüller bu aile vasıtasıyla üretilmiştir.”

“... Bedirhan Bey ve çocukları, siyasi Kürtçülük faaliyetlerine karışmış olmasına rağmen aile fertlerinin bir çoğu sonraki yıllarda milletimize hizmet etmiştir. Bu aileyi ve akrabalarını yazarken karşımıza çıkan şey, sıradan bir Türkiye manzarasıdır.”

“Bedirhan ailesi renkli ve ünlü insanlardan oluşur. Aile içinde ideolojik ve siyasi farklılıklar görürüz. Kürtçü ile Türkçü, Atatürkçü, dindar, birlik yanlısı, bölücü aynı aile içinde, aynı tarih diliminde yaşamıştır. Abdülhamit Han’ın kitabın girişine konulan bir cümlesi:
“Kürtler ve Bedirhan Paşazadeler bizim Müslüman kardeşlerimizdir. Ayrımız gayrımız yoktur.
“Musa Anter’in hâtıralarından bir
bölüm:”
“Bu Kürt büyüklerinin hiç biri kendini Kürt kabul etmez. Kimi Muhammedin soyundan seyittir, kimi Abbasidir, kimi Halid bin Veliddir. Başkaları da vardır ama Araplarda kendine yer bulamayan bazı Diyarbekir beyleri kendilerinin Akkoyunlu Uzun Hasan’ın soyundan geldiklerini iftiharla söylerler.”

Halide Edip, Cenap Şahabettin, Teşkilat-ı Mahsusa reisi Sencer Kuşçubaşı’nın bu aileyle olan şaşırtıcı ilişkilerini, hatta Nazım Hikmet’in süt kardeşliği yoluyla yakınlığını da Mahmut Çetin yazmış. “Kitabından” öğrendim.

Musa Anter de bu yüzden mi öldürüldü dersiniz? İnsan bugün kürsülerdeki ve sokaklardaki ürkütücü nefreti gördükçe Bedirhanların renkliliğini arıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder